Met betaalbare en simpele maatregelen kunt u kou en tocht buiten de deur houden en de warmte juist vasthouden. Hiermee bespaart u tot wel honderden euro’s gas per jaar.

Genoemde markttarieven kunnen variëren en zijn afhankelijk zijn van uw energieleverancier en de marktprijs voor gas. Het bedrag beneden het energieplafond geldt heel 2023.

Tochtstrips op naden en kieren

Deze strips zorgen ervoor dat de warmte binnen wordt gehouden en de ruimte niet verlaat. Het verbeteren van de naad- en kierdichting is een relatief kleine ingreep waarmee u een hoop energie kunt besparen. Bovendien wordt onaangename tocht verholpen en zo het comfortniveau in de woning verhoogd. De kosten van deze ingreep zijn goedkoop en snel terug te verdienen.

Besparing

 • 70 kuub (m3) gas per jaar
 • Beneden energieprijsplafond € 101,50
 • Markttarief € 196

Meer informatie

Tochtstrip of borstel in de brievenbus 

Aan de binnenkant van de brievenbus kan simpel een borstel gemonteerd worden. Deze kost minder dan een tientje. De post kan gewoon naar binnen terwijl de warmte ook binnen blijft.

Besparing

 • 70 kuub (m3) gas per jaar
 • Beneden energieprijsplafond € 101,50
 • Markttarief € 196

Waterzijdig inregelen van de CV-ketel

Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van de CV-installatie. De meeste CV-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas: bespaar met 1  minuut werk tot wel € 140 euro per jaar. Let op: als u een combiketel hebt die zowel verwarmt als voor warm water zorgt, de ketel wel op 60° houden in verband met kans op legionella.  

Besparing

 • 5 tot 15% besparing op gas
 • Dit kan oplopen tot wel € 140 besparing per jaar 
 • kijk voor meer informatie op duurzaambouwloket.nl

Meer informatie

Radiatorfolie

Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om ervoor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie. Dit is een dunne reflecterende folie die op de muur of tegen de radiator aangeplakt kan worden. Radiatorfolie is onder meer te koop bij bouwmarkten. Een pakket radiatorfolie is heel betaalbaar en makkelijk zelf aan te brengen.

Besparing

 • Tot wel 10 kuub (m3) gas per m2
 • Per m2 bespaart u al snel € 26 gas per jaar per m2 aangebracht folie
 • Kijk voor meer informatie op duurzaambouwloket.nl

Meer informatie

Hou tussendeuren gesloten

Het klinkt zo logisch maar toch zijn er veel mensen die binnendeuren niet sluiten. Het scheelt echt energie. Zoals de deur van de woonkamer naar de gang. Door een dranger op de deur te plaatsen, gaat deze altijd achter u dicht. Dat levert direct energievoordeel op

Besparing

 • 310 kuub (m3) gas per jaar
 • Beneden het energieplafond bespaart u € 449,50
 • Bij het markttarief bespaart u € 868

Meer informatie

Leidingen isoleren

Bij het leidingwerk van de centrale verwarming gaat veel warmte verloren. Veel van de warmte gaat in het transport van bijvoorbeeld zolder naar beneden al verloren. Dit komt omdat de leidingen veelal niet geïsoleerd zijn. Door het leidingwerk te isoleren in onverwarmde ruimtes of ruimtes waar u weinig aanwezig bent, kunt u het warmteverlies tijdens het transport minimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld in technische ruimtes, onverwarmde zolders, kruipruimtes, meterkasten, onverwarmde garages en kledingkasten.

Besparing

 • 3 kuub (m3) gas per meter leiding per jaar.
 • Bij 10 meter geïsoleerde leiding bespaart u dus 30 kuub (m3) gas.
 • Beneden het energieplafond is dit € 43,50 per jaar
 • Bij het markttarief bespaart u € 84 per jaar

Meer informatie

Thermostaat instellingen

’s Nachts kunt u de thermostaat op 15 graden zetten: dat is zuiniger dan de woonkamer de hele nacht warm houden. Heeft u vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17 of 18 graden (anders duurt het opwarmen erg lang). Ook de manier waarop u de thermostaat bedient kan een behoorlijke impact hebben op de energieprestatie van de woning. Als u uw thermostaat altijd een graad lager zet dan gebruikelijk, bespaar je 8% gas per jaar.

Besparing

 • Verwarming ’s nachts op 15 graden scheelt ongeveer € 325 per jaar
 • Verwarming 1 graad lager scheelt 120 kuub (m3) gas
 • Beneden het energieplafond bespaart u € 174/jaar
 • Bij het markttarief bespaart u € 336

Subsidie aanvragen

De subsidiemaatregelen voor het verduurzamen van uw huis worden steeds aantrekkelijker. Er zijn verschillende websites met tools om te berekenen welke verduurzamingsmaatregel en in welke volgorde voor uw huis in aanmerking komt, zoals verbeterjehuis.nl. Ook het Duurzaam Bouwloket geeft heel veel informatie. De Rijksoverheid heeft een handige website met alle subsidiemogelijkheden en informatie. Hier kunt u zien welke voorwaarden van toepassing zijn en vindt u direct het aanvraagformulier.

Meer informatie

Toeslagen en tegemoetkomingen

Alle huishoudens met een stroomaansluiting ontvangen in november en december 2022 een eenmalige toeslag van € 190 per maand. Betaling of verrekening gebeurt door uw energieleverancier. Zij kunnen u informeren op welke wijze u de toeslag ontvangt.

In 2023 is er daarnaast voor de lagere inkomens weer een eenmalige tegemoetkoming van € 1.300. De gemeente Koggenland zal deze maatregel uitvoeren en u tijdig informeren of u deze toeslag automatisch ontvangt of een aparte aanvraag moet doen.

Meer informatie(externe link)

Energieplafond

Voor alle huishoudens komt er in 2023 een energieplafond. Wie in 2023 niet meer dan 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom verbruikt, betaalt € 1,45 per m3 gas en 40 cent per kWh stroom. Komt u boven dit plafond uit, dan gaat u voor uw verbruik boven het plafond het dure markttarief betalen. Alle redenen dus om zuinig met energie te zijn.

Meer informatie(externe link)

Zorgen om geld?

Ondanks de tegemoetkomingen en toeslagen voor energie, maken veel mensen zich nog steeds zorgen om geld, nu het leven zoveel duurder is geworden. U bent zeker de enige niet. Ook daarbij kan gemeente Koggenland u helpen. Wacht dan niet te lang met hulp zoeken bij het Zorgteam. Hoe eerder u zich meldt, hoe beter u geholpen kunt worden.

Aanvragen kan simpel via de website van de gemeente. Voor wie moeite heeft met het invullen van formulieren, staat de Formulierenbrigade iedere woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur klaar in de bibliotheek van de Goorn. Zij weten de weg en helpen u graag met het invullen.

Aanmelden bij het Zorgteam(externe link)