Leidingisolatie is een bespaartip die vaak vergeten wordt, maar erg effectief kan zijn! Het kost maar één tot twee euro per meter, en bespaart wel 3 m3 gas per m2 per jaar. Bij bouwmarkten en online zijn verschillende soorten isolatiebuis of -tape te koop.

Het is niet toegestaan om warmwaterleidingen te isoleren vanwege het risico op legionella. Energiewinst boekt u dan ook vooral door leidingen te isoleren in onverwarmde ruimtes. Hiermee voorkomt u warmteverlies tijdens het transport van bijvoorbeeld zolder naar kamer en wordt condensvorming en vorstschade voorkomen.

Voordat je wilt beginnen met isoleren is het van belang om te kijken wat voor type buizen het isoleren betreft. Vraag in de bouwmarkt advies voor het type isolatiemateriaal dat je nodig hebt!

Vervolgens kan je de buizen die geïsoleerd moeten worden opmeten en afsnijden met een stanleymes. Over de lengte van het isolatiemateriaal is vervolgens een naad te zien die je open kan scheuren. Doe dit zorgvuldig en plaats vervolgens het materiaal om de buis heen. Het meeste isolatiemateriaal is erg flexibel, waardoor je het makkelijk rond bochten kan plaatsen. Lukt dit niet? Gebruik dan kleinere stukjes!