De genoemde besparingen zijn richtlijnen en variëren afhankelijk van de actuele energietarieven, staat van uw woning en het type woning.

Isoleren

De route naar een woning zonder aardgas, begint in alle gevallen met isoleren. U kunt kiezen voor isolatie van het dak, de vloer en spouwmuren. Vraag wel altijd een erkend bedrijf om dit te verzorgen, dan komt u namelijk onder voorwaarden in aanmerking voor subsidie. Voor manuren wordt in ieder geval het lage BTW-tarief gerekend.

Besparing

  • Hoeveel u bespaart is afhankelijk van de staat van uw woning, of u een tussenwoning, hoekhuis, 2 onder 1 kap of vrijstaande woning heeft en hoe koud het buiten is. Maar zonder spouwmuurisolatie verliest u minimaal 20% - 25% gas.
  • Ook voor dakisolatie geldt weer hoe groot uw dak Is, type woning en de buitentemperatuur. Maar u kunt uitgaan van een besparing van 10 kuub (m3) gas per m2 dak per jaar. Een gemiddeld dak in Nederland is 60m2, dus dat scheel dan direct zo’n 600 m3 gas. Ook voor dakisolatie geldt een subsidieregeling.
  • Vloerisolatie levert per jaar een gemiddelde besparing op van 6 m3 per m2. Een gemiddeld huis heeft een vloeroppervlak van 120 m2. U bespaart dus 720 m3 gas per jaar . Daarnaast komt vloerisolatie ook in aanmerking voor een subsidieregeling.

Inductiekookplaat

Iedere woning zal uiteindelijk van het gas af moeten en dan is koken op inductie (elektriciteit) een uitstekend alternatief. Het is ook wat goedkoper dan koken op gas. Laat u vooral goed adviseren, want voor koken op elektriciteit heeft u vrijwel altijd een extra groep in de meterkast nodig. Niet iedere pan is daarnaast geschikt voor het koken op inductie. Keramische kookplaten, die ook op elektriciteit werken, verbruiken relatief de meeste energie

Besparing

  • Gemiddeld wordt per jaar zo’n 37m3 gas verbruikt om te koken. Een inductiekookplaat verbruikt gemiddeld 175 kWh stroom per jaar.

Infrarood panelen

Infrarood panelen werken op elektriciteit wat een stuk goedkoper is dan gas. Bij gasverwarming stijgt de warmte op naar boven. Bij infrarood panelen wordt de warmte veel gelijkmatiger verdeeld. De straling verwarmt direct. De thermostaat kan direct tot 2° lager. Er worden systemen ontwikkeld waarbij infrarood het hele huis kan verwarmen. Nu worden infrarood panelen vooral gebruikt als ‘bijverwarming’.

Besparing

  • Elektriciteit is veel goedkoper dan gas. In vergelijking met een traditionele radiator kun je tot 70% gas besparen in de ruimte waar het paneel hangt of staat. Besparing is wel erg afhankelijk van de omstandigheden. Laat je dus goed informeren.

HR++ Glas

HR++ glas bestaat uit twee glasplaten waar lucht tussen zit. Deze lucht zorgt voor een isolatielaag. Warme lucht blijft binnen, koude lucht blijft buiten. Op het plaatsen van HR++ glas kunt u onder voorwaarden subsidie krijgen.

Besparing

  • Ten opzichte van enkel glas bespaart u circa € 380 per jaar. Ten opzichte van dubbel glas bespaart u circa € 150 per jaar. Ook hier is het weer afhankelijk van type woning en de prijzen van gas. Het glas dient door een erkend bedrijf geplaatst te worden.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op. Hoeveel stroom u opwekt, is afhankelijk van het aantal panelen op uw dak, of de panelen op het Zuiden liggen of juist niet en natuurlijk hoe vaak de zon schijnt. Wekt u teveel stroom op, dan levert u dit terug aan het elektriciteitsnet. Tot eind 2024 wordt uw stroomverbruik dan gesaldeerd. Oftewel u krijgt een teruglever vergoeding.

Op zonnepanelen krijgt u geen subsidie, maar wel zijn er regelingen om de aanschaf aantrekkelijk te maken, zoals teruggave van de BTW. Laat u in alle gevallen goed adviseren door een erkend bedrijf. Zij kunnen ook bepalen of u dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel u er nodig hebt.

Besparing

  • Deze is sterk afhankelijk van aantal zonnepanelen, ligging op het Zuiden of juist niet, hoe vaak de zon schijnt en uw eigen gedrag. Hoe meer u stroom verbruikt op het moment dat de zon schijnt, hoe efficiënter u gebruik maakt van zonne-energie. Maar een besparing van zo’n € 450 per jaar is zeker realiseerbaar.

Warmtepomp

Om helemaal aardgasvrij te worden, kunt u kiezen voor een all-electric warmtepomp. Deze haalt warmte uit de lucht of de aarde. Een alternatief is een hybride warmtepomp. Hiermee behoudt u een CV-ketel die gebruikt wordt voor warmt watervoorziening en die bijschaalt als het buiten te koud is. Bij een hybride warmtepomp heeft u ook een CV-ketel nodig die hier geschikt voor is. In alle gevallen geldt dat een goed geïsoleerd huis een belangrijke voorwaarde is. Het is dus belangrijk om advies in te winnen bij een erkend installatiebedrijf.

Besparing

  • Ook hier geldt weer dat de te realiseren besparing afhankelijk is van uw specifieke situatie en welke warmtepomp u kiest. Bij een all electric warmtepomp wordt uw woning volledig gasvrij. Bij een hybride pomp verbruikt u in principe alleen gas om water te verwarmen, tenzij het buiten erg koud is. Voor de aanschaf van een warmtepomp geldt een aantrekkelijke subsidieregeling.
  • In beide gevallen gaat uw wel meer stroom verbruiken. Daarom zijn zonnepanelen zo belangrijk. Heel voorzichtig schatten wij onderaan de streep de besparing dan ook in op € 750 tot € 1.100 per jaar.

Zorgen om geld?

Ondanks de tegemoetkomingen en toeslagen voor energie, maken veel mensen zich nog steeds zorgen om geld, nu het leven zoveel duurder is geworden. U bent zeker de enige niet. Ook daarbij kan gemeente Koggenland u helpen. Wacht dan niet te lang met hulp zoeken bij het Zorgteam. Hoe eerder u zich meldt, hoe beter u geholpen kunt worden.

Aanvragen kan simpel via de website van de gemeente. Voor wie moeite heeft met het invullen van formulieren, staat de Formulierenbrigade iedere woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur klaar in de bibliotheek van de Goorn. Zij weten de weg en helpen u graag met het invullen.

Aanmelden bij het Zorgteam(externe link)