Er zijn veel apparaten die meer stroom gebruiken dan je eigenlijk door hebt. Daarom noemen we ze stiekeme stroomslurpers. Met simpele ingrepen verminder je het elektriciteitsgebruik van ze en zorg je dat je energierekening lager uitvalt! 

Vriezers en koelkasten

Er zijn inmiddels hele energiezuinige vriezers en koelkasten met het A+++ label te koop. Let dan ook bij aankoop van een vriezer of koelkast op het energielabel. Dat betekent ook dat uw oude vriezer of koelkast een echte stiekeme stroomslurper is. Een oude vriezer verbruikt gemiddeld zo’n 475 kWh stroom per jaar, terwijl een nieuwe energiezuinige vriezer maar 165 kWh stroom per jaar verbruikt. Het kost nog meer stroom als er een ijslaag in uw vriezer zit. Bij een laagje van 2 mm verbruikt u al snel 10% meer stroom en bij 1 cm ijs is dat al opgelopen tot zo’n 20% meer stroom. Ook een nieuwe koelkast scheelt bijna 200 kWh met een oude koelkast met een laag energielabel.

Besparing

  • Besparingen zijn afhankelijk van energielabel, ouderdom, merk en meer.
  • Een nieuwe vriezer kan beneden het energieplafond zo maar € 124 per jaar en volgens het markttarief zelfs € 186
  • Een nieuwe koelkast scheelt beneden het energieplafond zo’n € 80 per jaar
  • Bij het markttarief scheelt het ongeveer € 120 per jaar

Gloeilampen

Ledlampen gebruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Een Ledlamp is wel duurder, maar gaat ook 15 keer langer mee dan een gloeilamp. U moet de prijs van 1 ledlamp dus vergelijken met die van 15 gloeilampen

Besparing

  • Met Ledlampen bespaart u 85% stroom.

Drogers

Er zijn veel typen drogers te koop. De meest zuinige drogers zijn warmtepompdrogers. Deze zijn vaak wat duurder en doen ook langer over een droogprogramma. De hogere aankoopkosten haalt u er echter snel uit, afhankelijk van hoe vaak u droogt. Maar in het algemeen kan gesteld worden dat een droger veel stroom verbruikt. Door de was op een rek of aan de lijn te drogen bespaart u dus al heel snel veel geld.

Besparing

  • Gemiddeld kost een droogbeurt € 2,50 per keer. Wie dus 2 x week een was buiten droogt, bespaart op jaarbasis al snel € 250

Stroomkachel

Een stroomkachel verbruikt veel stroom. Daarom is een stroomkachel eigenlijk niet echt goedkoper dan verwarmen op gas. Wel zijn er verschillen in energielabel. Het is dus verstandig om u eerst goed te oriënteren op het daadwerkelijke stroomverbruik. Kijk dan ook of een infraroodpaneel – dat veel zuiniger in stroomverbruik is – geen betere optie is

Zorgen om geld?

Ondanks de tegemoetkomingen en toeslagen voor energie, maken veel mensen zich nog steeds zorgen om geld, nu het leven zoveel duurder is geworden. U bent zeker de enige niet. Ook daarbij kan gemeente Koggenland u helpen. Wacht dan niet te lang met hulp zoeken bij het Zorgteam. Hoe eerder u zich meldt, hoe beter u geholpen kunt worden.

Aanvragen kan simpel via de website van de gemeente. Voor wie moeite heeft met het invullen van formulieren, staat de Formulierenbrigade iedere woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur klaar in de bibliotheek van de Goorn. Zij weten de weg en helpen u graag met het invullen.

Aanmelden bij het Zorgteam(externe link)