Verduurzaming van uw woning kost natuurlijk ook geld. Geld dat u trouwens weer terugverdient door de verlaging van de energierekening. De Rijksoverheid biedt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aan. Vanaf 2023 is deze regeling verruimd:

  • U kunt nu al subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel
  • De termijn waarbinnen u de subsidie kunt aanvragen is verruimd naar 24 maanden
  • Er is nu ook subsidie voor een nieuwe elektrische kookvoorziening 
  • U kunt nu ook subsidie krijgen voor een warmtepomp tot 400 kWh.

De maatregelen dienen wel eerst te zijn aangebracht, daarna kan subsidie worden aangevraagd. Er gelden wel voorwaarden voor de subsidies. U leest er alles over op de web site van de Rijksoverheid: rvo.nl(externe link). Ga vervolgens naar Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Subsidies kunnen vanaf 24 januari 2023 worden aangevraagd. Zakelijke gebruikers kunnen de subsidie al vanaf 2 januari 2023 aanvragen.

Ook voor VVE’s is de regeling versimpeld. Vanaf 2023 geldt de subsidieregeling Verduurzaming voor Vereniging van Eigenaren (SVVE).

Verenigingen van Eigenaren (VvE's)

Ook voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) van woningen zijn er volop mogelijkheden voor advies, besparing en leningen. Vanaf 2023 geldt voor VVE’s de Subsidieregeling Verduurzaming voor Vereniging van Eigenaren, de SVVE. Deze subsidieregeling geldt voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten.

Zonnepanelen en kleine windturbines blijven wel onder de ISDE vallen. De subsidieaanvraag kan vanaf 23 januari worden ingediend.

De maatregelen dienen wel eerst aangebracht te zijn. Hiervoor kan een beroep worden gedaan op het Warmtefonds.

Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid: RVO.nl.(externe link)

Geld lenen voor verduurzaming?

Ook voor het financieren van verduurzamingsmaatregelen zijn er tal van mogelijkheden. ‘Bijna alle banken en andere financiële instellingen bieden speciale leningen of hypotheken aan voor het verduurzamen van de eigen woning. Mocht het niet lukken om bij een dergelijke instantie een lening te krijgen, dan kan een beroep worden gedaan op het Warmtefonds van de Rijksoverheid.

Op de Verbeterjehuis.nl krijgt u een indicatie van de kosten van de verschillende verduurzamingsmaatregelen, kunt u ook precies zien hoeveel gas of elektriciteit u bespaart en wat de terugverdientijd is. Ook voor eigenaren van monumenten zijn er leningsmogelijkheden via de Duurzame monumentenlening.