Wat zijn technische twists? Hier leest u verschillende energie bespaartips die ingaan op het vervangen of toevoegen van technische apparatuur. Deze kleine technische veranderingen kosten iets meer, maar verdienen zichzelf binnen een korte tijd terug.

Pompschakelaar

In veel woningen met vloerverwarming is de pomp van de vloerverwarming een enorme stroomvreter. Zeker bij oudere pompen draait de pomp 365 dagen per jaar en 24 uur per dag. Door het toevoegen van een pompschakelaar zal de draaitijd van de pomp zeker met de helft verminderd worden.

Besparing

  • Circa de helft van het huidige stroomverbruik.

Spaardoucheknop

Een spaardoucheknop scheelt meer dan 3 liter verwarmd water per minuut in vergelijking met een normale douchekop. Douche maximaal 5 minuten.

Besparing

  • Spaardoucheknoppen zijn te koop vanaf € 15. Voor een spaardoucheknop die 4,5 tot 5 liter water bespaart betaalt u ca. € 55
  • U kunt, afhankelijk van de gasprijzen, dus tot zo’n € 140 per jaar besparen.
  • Maximaal 5 minuten douchen levert, afhankelijk van de gasprijzen, zo’n € 70 per jaar op.

Klokthermostaat op radiatoren

Met een thermostaatknop op de radiator kunt u de temperatuur per kamer regelen. Dat is bijvoorbeeld handig voor een dichte keuken, badkamer, werkkamer en slaapkamer. De knop heeft een aantal standen van 0 tot 5. Hij komt in de plaats van de standaardknop die alleen open en dicht kan, en kost zo’n 5 euro meer. Maar dat verdient u snel terug doordat u gas bespaart.

Besparing

  • Gemiddeld bespaart u 18% aan gas

Standby killer

Een stand-by-killer is een simpele, maar zeer effectieve ingreep om het sluipverbruik bij de televisie (of eventueel ander apparaat) te voorkomen. De stand-by-killer zorgt ervoor dat het apparaat helemaal wordt uitgeschakeld op het moment dat het op stand-by staat. Naast de verspilling van elektriciteit zorgt dit er tevens voor dat de kans op brand in een woning een stuk minder wordt. Mocht de bliksem in slaan, dan zorgt de stand-by-killer ervoor dat de televisie hiertegen is beschermd. Als de televisie op stand-by wordt gezet, dan zet de stand-by-killer na 5 tot 10 minuten de netspanning automatisch uit. De televisie is op dat moment volledig uitgeschakeld en verbruikt dus geen elektriciteit.

Besparing

  • U bespaart ongeveer 119 kWh per jaar.
  • Beneden het energieprijsplafond dus € 47.
  • Bij het markttarief al snel € 69.

Earn-E-verbruiksmonitor

De EARN-E is een verbruiksmonitor die u op een leuke manier helpt om het verbruik van gas en stroom te verminderen. EARN-E is een apparaatje dat u aan uw slimme meter hangt en een app op uw telefoon waarmee u onmiddellijk kunt zien hoeveel gas en stroom u verbruikt. Hoeveel verbruikt een douche-beurt, een kop thee zetten of een uur gamen? EARN-E geeft antwoord. U ziet ook de prijs van wat u verbruikt. En heeft u zonnepanelen, dan ziet u ook wat u terug levert. De normale prijs voor de EARN-E energiemonitor met een vierjarig abonnement is ongeveer 70 euro. 

Besparing

  • Met de meter bespaart u circa 3% stroom en 4% gas omdat u inzage krijgt in uw verbruik. Kan dus ook hoger worden.

Zorgen om geld?

Ondanks de tegemoetkomingen en toeslagen voor energie, maken veel mensen zich nog steeds zorgen om geld, nu het leven zoveel duurder is geworden. U bent zeker de enige niet. Ook daarbij kan gemeente Koggenland u helpen. Wacht dan niet te lang met hulp zoeken bij het Zorgteam. Hoe eerder u zich meldt, hoe beter u geholpen kunt worden.

Aanvragen kan simpel via de website van de gemeente. Voor wie moeite heeft met het invullen van formulieren, staat de Formulierenbrigade iedere woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur klaar in de bibliotheek van de Goorn. Zij weten de weg en helpen u graag met het invullen.

Aanmelden bij het Zorgteam(externe link)