Met het plaatsen van tochtstrippen op de randen van ramen en deuren kan je gemiddeld 70 m3 kuub per jaar besparen! Er zijn tochtstrips en er is tochtband. Beide koop je bij de bouwmarkt of online voor prijzen vanaf € 5. Tochtstrips zijn hard en inflexibel en vaak van aluminium of plastic gemaakt. Tochtband is juist wel flexibel en meestal zelfklevend. Er zijn verschillende diktes en lengtes beschikbaar, dus is het handig om eerst op te meten. 

Aan de slag

Mocht je van plan zijn tochtstrippen aan te schaffen, noteer dan eerst goed waar het gemerkt, maar ook ongemerkt tocht! Om hierachter te komen kan je een kaars in een ruimte zetten en de vlam observeren.

Heb je de tochtplekken gevonden? Dan hebben we hier een aantal tips waardoor ze gemakkelijker kan monteren:

Meet dan de breedte en de lengte van de kieren met een meetlat. Zo weet je precies hoeveel, en wat voor tochtstrip je nodig hebt.

Nadat je de tochtstrippen hebt aangeschaft, kan je beginnen! Ontvet de kozijnen en maak ze goed schoon. Bij het monteren van een tochtstrip is het verstandig om een strip in één stuk aan te brengen, zodat er geen lucht kan ontsnappen tussen verschillende delen.

Meet vervolgens de lange zijde van de binnenkant van het desbetreffende kozijn en markeer met een potlood de afmeting op de strip Snij af op de aangegeven plek. Monteer de tochtstrip vervolgens zoals beschreven op de verpakking (of met spijkers en een hamer, of met de afscheurbare plakstrip).

Zeker weten dat alle tocht weg is? Herhaal dan de kaarsentruc!