Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over duurzaamheid in de gemeente Koggenland.

 • Inloopavond energietransitie op 28 maart in Villa Groet (inwoners Avenhorn-Zuid)

  Beste inwoner van verkenningswijk Avenhorn. In januari heeft u van ons een brief gekregen waarin we hebben verteld dat uw wijk een Verkenningswijk is voor de weg naar een aardgasvrije gemeente. Die route maken we samen.

 • Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

  Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode.

 • Inspraak Beleidskader wind- en zonne-energie Westfriesland

  De zeven Westfriese gemeenten hebben gezamenlijk een beleidskader voor wind- en zonne-energie opgesteld. Dit beleidskader omvat regels waaraan initiatieven voor duurzame energieopwekking op land moeten voldoen. Daarbij gaat het over de manier waarop zonneparken in het landschap geplaatst mogen worden, maar ook over de voorwaarden die zijn gesteld om inwoners en andere belanghebbenden bij de totstandkoming te betrekken. Tot slot zijn er voorwaarden voor financiële deelname in het beleidskader vastgelegd.

 • Alles over het prijsplafond

  Op 1 januari is het energieprijsplafond ingegaan. Fijn natuurlijk. Wie in 2023 tot 1.200 m3 gas afneemt, betaalt daar € 1,45 per m3 voor. Voor elektriciteit geldt tot een afname van 2.900 kWh een plafond van € 0,40. Maar er zit een addertje onder het gras Krijgt u in de loop van 2023 een jaarafrekening, dan komt er als het ware een knip in uw verbruik en rekent u tussendoor al af. Komt u dan boven het plafond over die maanden uit, dan moet u bijbetalen. In januari verbruikt u veel meer gas en elektriciteit dan in juli. Daarom zijn er verschillende plafonds per maand. Vanaf januari wordt het plafond maandelijks een stukje lager om vanaf augustus weer op te lopen tot en met december 2023.

 • Gemeente Koggenland wil Korte Metten maken met hoge energierekeningen voor inwoners

  Wethouder Rosalien van Dolder was te gast bij WEEFF om meer te vertellen over de campagne Korte Metten. Beluister het radio item hier terug op de website van WEEFF

  Duurzaam Koggenland
 • Uitbreiding energiesteun MKB

  Het kabinet heeft de steun aan MKB’ers aangepast, waardoor veel meer MKB’ers in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Energiekosten regeling (TEK). Zo is de omzetdrempel verlaagd naar 7%.

 • De energierekening

  De afgelopen periode zorgde de energierekening voor steeds meer zorgen bij inwoners. In korte tijd zijn de prijzen voor gas tot wel driemaal gestegen. Ook de kosten voor elektriciteit zijn soms wel verdriedubbeld. Dit komt omdat voor het opwekken van elektriciteit gas nodig is. Maar hoe zit dat nou precies met de energierekening